Belkız Mahallesi 08029, Nolu Cd No: 11 Şehitkamil / GAZİANTEP

Kombi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Kombi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Kombi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Kombiler hem sıcak su ihtiyacını karşılamak, hem doğal gaz ile ısınma ihtiyacını karşılamak için geliştirilmiş, doğal gaz ile çalışan, küçük ölçekli kombine ısıtma cihazlarıdır. Bu cihazların tercih edilmesindeki nedenler verimliliği, çevreci oluşu ve küçük ve hafif olmaları nedeniyle ergonomik oluşlarıdır.

Tercih edilmelerindeki en önemli sebeplerden bahsedecek olursak,

  • Kontrolleri kolaydır.
  • Hangi oda ısıtılmak isteniyorsa o oda için kullanılabilir.
  • Merkezi sistemin aksine her dairenin sıcaklık açma kapama kontrolü kendi elindedir.
  • Hem ısıtma hem de sıcak su temini için aynı anda kullanılabildiği gibi ayrı ayrı da kullanılabilir.
  • Gaz yakıtlıdır ve depolama derdi yoktur.
  • Duvara monte edilir ve az yer kaplar, az ses çıkartır.
  • Herhangi bir kirletme problemi yoktur.
  • Çevrecidir. Diğer yakıt türlerine göre doğal gazın emisyon değeri çok düşüktür.
  • Her gün ayrı bir işçilik gerektirmez.
  • Baca bağlantısı temizliği, baca temizliği, cihaz temizliği gibi problemler oluşturmaz.

Kombi Çeşitleri

Kombi Çeşitleri

Kombiler, kullanıcı istekleri, gelişen teknoloji ve ihtiyaçlara göre farklı farklı donanımlara sahip olarak üretile bilmektedirler. Piyasada çalışma şekilleri ve ateşleme şekillerine göre sınıflandırmalar yapılmış olsa da asıl önemli olan kombilerin çalışma şekilleridir. Çalışma şekillerine göre kombileri inceleyecek olursak;

Bacalı Kombi
Bir baca bağlantısı olan kombilerin genel adıdır. Yanma esnasında gerekli olan oksijeni ortamdan alırlar ve yanma sonucunda meydana gelen atık gazları baca vasıtası ile ortamdan uzaklaştırırlar. Bu tip kombilerde bacanın sızdırmaz olması ve çelikten yapılması gerekmektedir.

Hermatik Kombi
Yanma için gerekli olan oksijeni baca vasıtası ile dışarıdan alır ve yine yanma sonucu oluşan atık gazları bacası vasıtası ile dışarı atarlar. Kendi bacaları vasıtası ile dış ortamdan hava alış verişi gerçekleştirdikleri için baca çıkışları dışarıda olmak durumundadır. Bu kombiler aynı zamanda en çok tercih edilen kombilerdir. Balkonlarımızda ya da mutfak- kiler gibi yerlere sıklıkla kullanırız. Hermatik kombileri aynı zamanda bacalı kombilerin ihtiyaç duyduğu hava alan, havadar, çalışma ortamının sağlanamadığı ortamlarda ve konutlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Yoğuşmalı kombiye göre daha basit bir sistem olması nedeniyle hermatik kombiler yoğuşmalı kombiye göre daha basit ve daha ucuz sistemlerdir. Bu nedenle kombinin az kullanılacağı, daha sıcak iklime sahip yerlerde hermatik kombiler yoğuşmalı kombilere kıyasla tercih edilebilir.

Kombi yoğuşmalı ise baca eğimi 2◦ yukarı doğru, kombi yoğuşmalı değil ise 2◦ aşağıya doğru olmalıdır.

Bu tip kombilerde baca iki borunun iç içe geçmesi ile oluşmaktadır.

Yoğuşmalı kombi
Yoğuşmalı kombiler Hermetik kombilerin bir çeşididir. Burada geçen yoğuşma terimi su buharının yoğuşmasından elde edilen enerjinin bu kombinin içerisindeki çevrimde kullanılmasından gelmektedir.

Yoğuşmalı kombiler ile ilgili en çok karşılaşılan yanlış bilgi, kombinin bir gazı iki defa yaktığının sanılıyor olmasıdır. Oysa yanma tepkimesinden çıkan su buharı atılmadan önce barındırdığı ısı enerjisinden bir kez daha yararlanılmaktadır ve kombiye ismini veren hadise de bu olaydır.

Standart kombiler ile karşılaştıracak olursak baca gazı çıkış sıcaklığı klasik kombilerde 250 ºC civarında iken yoğuşmalı kombilerde 50 ºC civarında olduğu görülmektedir. Bunun nedeni baca gazı içindeki su buharının yaklaşık 55 ºC’de yoğuşmaya başlamasıdır. Yani baca gazının çıkış sıcaklığı bu derecelerin altına düşene dek, barındırdığı ısı enerjisi sistemin içinde kullanılmaya devam eder. Bu durumda yoğuşmalı kombi klasik kombiye oranla %20 kadar daha yüksek verimle ve daha düşük enerji tüketimi ile çalışmış olmaktadır. Bu tarz durumlarda eğer daire yalıtımının ve sistem, petek kapasitesinin yeterli olması gerekmektedir. Aksi durumlarda istenen verimde yoğuşma sağlanamayacak ve kombi verimli bir şekilde, istenildiği gibi kullanılamayacaktır.

Klasik kombilerin çalışma verimleri %80 ila %92 arasında değişmekte iken yoğuşmalı kombilerin verimleri %105 ile %109 arasında çalışmaktadır. Bu matematiksel değerler aslında yoğuşmalı kombi teknolojisinin klasik kombi teknolojisine göre ne denli üstün olduğunu göstermektedir. Ve bu rakamlar nedeniyle yoğuşmalı kombiler tercih edilmektedir.

Yoğuşmalı kombilerde dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biri ise suyun mutlaka drenaj hattı ile direkt olarak uzaklaştırılması gerektiğidir. Çünkü kombiden çıkan bu su asidik bir özelliğe sahiptir ve metal gibi alaşımlı bağlantılara zarar verebilmektedir. Bu tahliye bağlantısı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, lavabo atık su hattı gibi hatlarla uygun bir şekilde ilişkilendirilmelidir. Hazin Mühendislik

Gaziantep Doğalgaz Tesisatı Whatsapp Bilgi Hattı
Mutlu Müşterilerimizin Arasına Katılın. Fiyat Teklifi İçin Bizi Arayabilirsiniz: